قطعنامه نوروز به ابتکار نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد و با همکاری جمهوری آذربایجان، افغانستان، تاجیکستان، ترکیه، ترکمنستان، قزاقستان و قرقیزستان آماده و به مجمع عمومی سازمان ملل ارایه شده بود.
پس از چند سال تلاش پیگیر ایرانیان و ایرانیتباران در سراسر جهان سرانجام جشن بزرگ نوروز همزمان با یکم فروردین ماه برابر با ۲۱ مارس به عنوان «روز جهانی نوروز» در مجمع عمومی سازمان ملل به رسمیت شناخته شد.
مجمع عمومی سازمان ملل سرانجام در روز 4/12/1388 قطعنامه «روز جهانی نوروز» را در چارچوب ماده ۴۹ دستور کار خود و تحت عنوان فرهنگ صلح به تصویب رساند و برای نخستینبار در تاریخ این سازمان، نوروز ایرانی را به عنوان یک مناسبت بینالمللی به رسمیت شناخت.
پروندهها:
نوروز، کهنسالترین آیین ملی در جهان / رازهای هفت"سین" نوروزی / بهار و نوروز: فراز و فروز / تحویل سال؛ مهمترین آیین نوروزی / و نوروز این گونه آغاز شد / سلام بر روزگار نو خورشید / عمونوروز کلاه نمدی برسر گذاشت / نوروز به ثبت جهانی رسید / شکوه بیپایان نوروز باستانی / 4000 سال برگزاری جشن سال نو / نوروز مرز ندارد / جشن سال نو، مراسمی به وسعت تمام ادیان / نوروز؛ کارگاهی آموزشی به وسعت ایران / یک دنیا نوروز / شکرانه نوروز / آشنایی با جشن نوروز /
این قطعنامه که با همکاری مشترک کشورهای ایران، آذربایجان، افغانستان، تاجیکستان، ترکیه، ترکمنستان، قزاقستان و قرقیزستان آماده شده بود، مورد حمایت عمومی کشورهای عضو سازمان قرار گرفت و به اتفاق آراء به تصویب رسید.
سه کشور هند، آلبانی و مقدونیه نیز در روز رای گیری به کشورهای تهیه کننده این قطعنامه پیوستند.
در این نشستِ مجمع عمومی سازمان ملل تاکید شد:
- نوروز همچون زبان مشترک میلیونها انسان در آسیا، شبه قاره هند، آسیای مرکزی، خاورمیانه، قفقاز، بالکان، حوزه دریای سیاه و بسیاری از نقاط دیگر جهان درآمده است. امروز بیش از ۳۰۰ میلیون نفر نوروز را در سراسر جهان گرامی میدارند. بزرگداشت نوروز بزرگداشت ریشهها، تاریخ و ارزشهای تمدنهای درخشان بشری است که در طول قرنها ارزشهای انسانی را منتقل ساخته اند. ترویج و پیشبرد فرهنگ زندگی سازگار با طبیعت یکی دیگر از جنبه های نوروز است که همسو با بسیاری از اهداف سازمان ملل است.
این قطعنامه در ۱۷ بند مقدماتی و ۵ بند اجرایی تنظیم شد.
بندهای اجرایی قطعنامه «روز جهانی نوروز»:
- شناسایی اول فروردین ماه (۲۱ مارس) به عنوان روز بین المللی نوروز
- استقبال از تلاشهای کشورهایی که نوروز را گرامی میدارند در جهت حفظ و توسعه فرهنگ و سنتهای نوروزی
- تشویق سایر کشورها به آگاه سازی در مورد نوروز و سازماندهی مراسمی در بزرگداشت نوروز به طریق مقتضی
- درخواست از کشورهایی که نوروز را گرامی میدارند برای پژوهش پیرامون تاریخ و سنتهای نوروزی با هدف انتشار آگاهی در مورد میراث نوروز در میان جامعه بینالمللی
- دعوت از کشورهای علاقمند، نظام ملل متحد، کارگزاریهای تخصصی ملل متحد بویژه یونسکو، صندوقها و برنامههای ملل متحد، سازمانهای بین المللی و منطقهای و سازمانهای غیر دولتی برای شرکت در مراسم نوروزی